You are here

blogs

laurenti's picture

Shqipëria dhe GNU/Linux

Vendimi i dhomës së parlamentit francez për të kaluar në Open Source, më shtyu t'i hedh një sy raportit të administratës publike në Shqipëri me GNU/Linux.

Në pritje të informacioneve direkte nga Shqipëria, po filloj me situatën më lehtësisht të kontrollueshme: server-ët e përdorur për faqet e ministrive të ndryshme shqiptare (një ligj i disa viteve më parë ka detyruar që çdo ministri dhe ministër shqiptar të publikojë në web sitin përkatës).

Pa shkelur asnjë ligj, ja si do të veproj për këtë fazë:

  1. Kërkim në Google për të gjithë domain që përfundojnë me .gov.al
laurenti's picture

GNOME 2.15.1, versioni i ri në testim

Dje sapo është lëshuar një tjetër version testimi për GNOME.
Sapo përfundova instalimin (në të vërtetë instalova thjesht bazën dhe disa nga instrumentët e administrimit): përshtypjet? Po të vazhdohet me këtë hap, GNOME do të bëhet me të vërtetë një hapësirë pune e plotë për çdo lloj përdoruesi, me çfarëdolloj kërkese.

laurenti's picture

Disa ditë pa Galerinë e Imazheve

Makina ku ishte instaluar Galeria e AlbLinux, "vdiq" sot në mëngjes në menyrë të papritur :-(
Ishte ky dhe shkaku i ngadalsimit të ndjeshëm të krejt sitit gjatë ditës së sotme.
I njëjti server shërbente dhe si Repository SVN për disa Projekte (gnome-albanian, livecd, etj...).
Besoj që brenda pak ditëve, do të arrij të përgatis një makinë tjetër për të ripristinuar shërbimet e mësipërme.
Sistemi i backup duhet të ketë ruajtur rregullisht kopjet, kështu që nuk mendoj të ketë të dhëna të humbura.

laurenti's picture

ATI drivers me Xorg 7.0

Shumë nga përdoruesit e Debian/Sid, do të kenë vënë re, pas një upgrade të sistemit, kalimin në xorg 7.0.14.
Do t'a kenë vënë re me siguri ata që përdorin skedat video ATI: driver-ët (pronësorë ose jo) për këto skeda nuk funksionojnë më me këtë version (kërkojnë xorg deri në versionin 6.9).
Si i bëhet?
Ja dhe zgjidhja e përkohshme (deri sa të lëshohen drivers e ri për këtë version):
Duke parë që Ubuntu Dapper përdor prej kohe xorg 7.0, përse të mos provojmë drivers e tyre :-)

Ok, fillojmë:
Për ata që nuk kanë të instaluar instrumentët e nevojshëm, instalojmë çfarë na duhet:

laurenti's picture

SVN + statistika për përkthimet në shqip të GNOME

Sot gjeta pak kohë të "luaj" me script-in e ri të krijuar për faqen e statistikave të KDE nga Nicolas Ternisien.Me pak ndryshime, përshtatet mirë dhe për statistikat e përkthimeve në shqip të GNOME.
M.q.s. script-i përdor SVN (Subversion Version Control), m'u desh të konfiguroj edhe svn në server (normalisht përdor cvs): nuk di çfarë të them,,,i meriton të gjitha fjalët e mira që kisha dëgjuar.
debian mjaftojnë 5 minuta për t'a instaluar dhe konfiguruar.
Dhe ja rezultati i punës:

  • Përkthimet për GNOME mund të shkarkohen me lehtësi nga svn. P.sh. për të shkarkuar përkthimet për versionin stabël gnome-2.14 nga svn, veprohet si në vazhdim...

Faqet

Subscribe to RSS - ditarë