You are here

Vshtiresi ne Dvd

pellazgu's picture

C´kemi?Jam Xhorxhi nga Durresi dhe kisha ca veshtiresi ne leximin e dvd-ve ne versionin Kde 3.1.Nuk e di eshte faji i ndonje instalimi te gabuar te hardware apo mos software ka nevoje per ndonje instalim specifik,apo ndonje konfigurim...

Ju falemnderit.

Forume: 
Administratori's picture

Përshëndetje Xhorxhi,

që të mund t´ju ndihmoj duhet të specifikosh më mirë problemin që ke: hardware apo software...dhe çfarë vështirësish ke në leximin e DVD (nuk i lexon fare apo i lexon keq dhe programi me të cilin i lexon).

Gjithashtu ke harruar të thuash markën e lexuesit DVD, skedën video (marka...memorja), distro që je duke përdorur dhe versioni i kernel në përdorim.

Pra, mundësisht sa më shumë informacione :-)

Administratori's picture

Ok Xhorxhio, fillojmë me rradhë.

1 - Skeda video nuk mund të jetë dhe Matrox dhe Nvidia...po supozoj që duhet të jetë Nvidia (pasi Matrox 4400 nuk ekziston)

2- Do të kesh nevojë patjetër për buruesin(src) e kernel, prandaj kontrollo versionin e kernel në perdorim me anë të komandës (nga shell) ´uname -r´ dhe si përgjigje do të kesh versionin e kernel. Kontrollo nëse gjatë instalimit të shpërndarjes linux që je duke përdorur (çfarë je duke përdorur???) ke instaluar dhe buruesin e kernel. Nga shell apo terminali shko tek pozicioni i buruesit të kernel:

#cd /usr/src

Shiko përmbajtjen: # ls -l

Nëse është bosh, do të thotë që nuk e ke buruesin, përndryshe do të gjesh një directory me emrin linux ose linux-numri_versionit. Ja çfarë kam unë në këtë directory:

Quote:

shtepi:~# cd /usr/src
shtepi:/usr/src# ls -l
total 93224
-rw-r--r-- 1 root src 1741540 2003-06-12 02:23 kernel-image-2.4.20.120603_10.00.Custom_i386.deb

-rw-r--r-- 1 root src 1908162 2003-06-14 02:27 kernel-image-2.4.21.140603_10.00.Custom_i386.deb

drwxr-xr-x 15 lor src 4096 2003-06-12 02:23 kernel-source-2.4.20-rw-r--r-- 1 root root 27042541 2003-06-07 12:49 kernel-source-2.4.20.tar.bz2

-rw-r--r-- 1 root src 24348 2003-06-03 19:20 konf

lrwxrwxrwx 1 lor src 12 2003-06-14 01:32 linux -> linux-2.4.21

drwxr-sr-x 15 lor src 4096 2003-06-14 02:28 linux-2.4.21

-rw-r--r-- 1 lor src 28533733 2003-06-13 16:52 linux-2.4.21.tar.bz2-rw------- 1 lor src 32233703 2003-05-30 02:00 linux-2.5.70.tar.bz2

-rw------- 1 lor src 3838492 2003-05-26 14:07 patch-2.4.21-rc3.bz2


Pra duhet të ekzistojë një lidhje me emrin linux apo një directory me emër të ngjashëm (varet nga shpërndarja linux që je duke përdorur).

Pra këtu po ndaloj, pasi duhet të më japësh informacione të tjera (si më sipër) për të vazhduar me instalimin e drivers nVidia.