You are here

SQL

Burim's picture

A ka dikush ketu qe merret me DataBase, me SQL, etj?

Konkretisht me duhet dicka teorike ne lidhje me "functional dependencies" dhe me 1NF, 2NF, 3NF (Normal Form)Forume: 
Administratori's picture

Përshëndetje Burim,

mesa kuptoj ke arritur tek faza e "Procesit të normalizimit" të një databaze. Konceptet që kërkon nuk janë të vështira, por nuk mund të shpjegohen thjesht me dy fjalë: për t´u kuptuar duhen shoqëruar gjithmonë me shembuj. Aq më tepër që këto koncepte nuk varen nga lloji i databazës që do të përdorësh por janë rregulla bazë për një projektim korrekt të databazës.

Nuk e di nëse e ke punën me të vërtetë me ngut por, unë p.sh. nuk kam mundësi praktike të ulem të shkruaj 5-6 faqe tani para vitit të ri :-) Mund t´a gjej kohën mbas festave.

Ndoshta ndonjë nga lexuesit e forum-it shpresoj që do t´ju përgjigjet para meje.

Burim's picture

Me ngut e kam edhe ate shume, nga kjo varet cfare note do te marr ne Database Systems :-) E di qe nuk eshte e veshtire shume, po ja qe kur edhe profesori nuk i di mire keto atehere ska si te mos biem ne depresion!

Nuk ka nevoje te shkruhen 5 faqe, sa per fillim me mjafton nje gjysem faqe per te shnderuar nje E-R model ne Relational Model, duke caktuar Primary Key per secilen tabele.

Me qe ra fjala, Administrator GEZUAR FESTAT :-)

Ja E-R Modeli i Databazes qe duhet te shnderohet ne Relational Model.

[ Ky Mesazh është Modifikuar nga: Burim më 10-01-2004 23:43 ]

Administratori's picture

Përshëndetje Burim dhe, megjithëse me vonesë, gëzuar festat!

M.q.s. profesorët tuaj nuk i kanë idetë shumë të qarta dhe, në menyrë që ti të arrish të zgjidhësh vetë detyrat e klasës, në vazhdim po të jap adresën e një artikulli tepër të qartë në lidhje me çfarë të nevoitet. Nëse ke ndonjë vështirësi në vazhdim, mos ngurro të pyesësh.

Artikulli

.

Burim's picture

OK, fillova te lexoj dicka aty, edhe pse kam boll materiale per te lexuar, por te keto probleme duhet ta kesh te qarte problemin, duhet ta di se si funksionon nje aeroport, pastaj diagrami me duket se ka disa gabime, psh. tabela qe eshte "weak entity" ( e varur, me korniza te dyfishta nuk dihet se nga cila "entity" eshte e varur, duhet te shnehoeht me korniza te dyfishta edhe relacioni me tabelen nga e cila varet! Megjithate ta lem menjane kete, dhe te kalojme pak ne SQL.

Ne databazen me keto tabela:

Acter(IdActer, Name, YearBorn)
Film(IdFilm, Title, yearProduction)
Casting(IdFilm, IdActer, Role)

Si do te ishte query ne SQL qe do te gjente: emrat e aktoreve i luajne dy role ne te njejtin film.

Ketu puna pak koklavitet nese merret psh. qe nje film me emer te njejte mund te jete prodhuar me shume se nje here, dtth. edhe pse emri i nje filmi eshte i njejte por ai paraqet recorde te vecanta per secilin produlcion (Disa IDFilm per te njejtin Film.Title).
Megjithate ska nevoje kjo te behet, paramendojme sikur cdo Film.Title ka nje dhe vetem nje IdFilm.

Kam be nje te ketille, po me duket se nuk me jep rezultat te sakte:

SELECT Name
FROM Acter
WHERE IdActer IN
(SELECT DISTINCT IdActer
FROM Casting AS a
WHERE exists
(SELECT *
FROM Casting b
WHERE a.IdFilm=b.IdFilm AND a.IdActer=b.IdActer
AND a.Role <>b.Role));