You are here

Shqipëria dhe GNU/Linux

laurenti's picture

Vendimi i dhomës së parlamentit francez për të kaluar në Open Source, më shtyu t'i hedh një sy raportit të administratës publike në Shqipëri me GNU/Linux.

Në pritje të informacioneve direkte nga Shqipëria, po filloj me situatën më lehtësisht të kontrollueshme: server-ët e përdorur për faqet e ministrive të ndryshme shqiptare (një ligj i disa viteve më parë ka detyruar që çdo ministri dhe ministër shqiptar të publikojë në web sitin përkatës).

Pa shkelur asnjë ligj, ja si do të veproj për këtë fazë:

 1. Kërkim në Google për të gjithë domain që përfundojnë me .gov.al
 2. Përdorimi i një script-i që thjesht kontrollon serverin web në funksionim
 3. Publikimi i rezultateve
 1. Google.
  Ja faqja e parë me përgjigjet (http://www.google.com/search?q=.gov.al%20&ie=UTF-8&oe=UTF-8):

 2. Kontrolli.
  Ja script-i i përdorur për kontrollin:

  srvinfo.rb

  #!/usr/bin/ruby
  require 'net/http'

  # Get the first argument from the command-line (the URL)
  url = ARGV[0]

  begin

    # Create a new HTTP connection
    httpCon = Net::HTTP.new( url, 80 )

    # Perform a HEAD request
    resp, data = httpCon.head( "/", nil )

    # If it succeeded (200 is success)
    if resp.code == "200" then

      # Iterate through the response hash
      resp.each {|key,val|

        # If the key is the server, print the value
        if key == "server" then

          print "  Serveri tek "+url+" është "+val+"\n"

        end

      }

    end

  end

 3. Kontrollojmë:
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.tirana.gov.al
    Serveri tek www.tirana.gov.al është Apache/2.0.54 (Fedora)
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.mod.gov.al
    Serveri tek www.mod.gov.al është Microsoft-IIS/5.0
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.mash.gov.al
    Serveri tek www.mash.gov.al është Microsoft-IIS/5.0
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.minfin.gov.al
    Serveri tek www.minfin.gov.al është Apache
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.mfa.gov.al
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.mbu.gov.al
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.mpptt.gov.al
    Serveri tek www.mpptt.gov.al është Microsoft-IIS/6.0
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.moi.gov.al
    Serveri tek www.moi.gov.al është Apache/2.0.51 (Fedora)
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.instat.gov.al
    Serveri tek www.instat.gov.al është Apache/1.3.27 (Win32) PHP/4.1.0
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.dogana.gov.al
    Serveri tek www.dogana.gov.al është Apache/2.2.2 (Unix) DAV/2 mod_ssl/2.2.2 OpenSSL/0.9.8b PHP/5.1.4 mod_apreq2-20051231/2.5.7 mod_perl/2.0.2 Perl/v5.8.7
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.alblinux.net
    Serveri tek www.alblinux.net është Apache
  lor@desktop1:~/prova$ ./srvinfo.rb www.president.al
    Serveri tek www.president.al është Microsoft-IIS/6.0

Sikurse mund të shihet nga rezultatet e mësipërme, gjejmë për të gjitha shijet: duke filluar që nga IIS e deri tek përdorimi i apache të vjetër në windows.

Ndalojmë këtu për sot.

Komente

Admirali's picture

Epo, nuk don dhe shume llogjike. Ka disa "te ashtuquajtur admine" qe i bien shkurt dhe perdorin IIS mqs ofrohet me sistemin operativ. Nuk harxhojne shume kohe per ti vene ne pune, dhe voila, ja ku nxorren ne internet faqen zyrtare te institucionit qe i ka punesuar, bjeri shkurt se te del koha per kafe tere diten pastaj.

Pastaj, eshte dhe ana tjeter e medaljes, qe ka disa qe jane admine ne kuptimin e vertete te llafit, dhe i marrin seriozisht serverat per te cilet duhet ti mirembajne dhe ata perdorin programe te sigurte. Rezultati dihet ;)

Pastaj, me thuaj, kush drejtues shteti ne Shqiperi e ka idene sesa e sigurte duhet te jete dhe websiti i institucionit qe drejton, aman, politikanet shqiptare jane injorante komplet ne ceshtjet e sigurise se kompjuterit. Ata jane si puna e Sandrit tek Pallati 176 (sipas asaj qe thoshte xhaxhi Vani).

Dhe me e fundit, tani keto 1-2 vitet e fundit sikur e kane marre ca seriozisht kete punen e websitit, qe kur doli qe ne websitet e tyre shitej derr me copa :D:D:D:D (nga nje sondazh i nje OJQ-je dikur) apo ca shkrime kot. Dhe me e fundit, mund dhe te jete e mundur qe ato website nuk hostohen tek institucioni, por tek ndonje ISP apo hosting service qe perdor Windows, per rrjedhoje IIS (mgjs nuk mund te jete arsye kjo e fundit)

Shkurt hesapi, shteti shqiptar eshte injorant komplet.

Anonim's picture

te lumte goja. edhe une jam plotesisht dakort

Anonim's picture

Jam nje moter shqipetare qe banoj ne Itali nga 01/02/1994, ju dua shum dhe i lutem Zotit x ju qe te jani gjitmon te zgjuar dhe me zemere e mendje te hapur. Vellaezere te dashur, duajeni Zotin forte dhe njeni tjetrin.
Qofshi te lumtur, te nderuara dhe Zoti ju bekofte.
Moter Anna. Nga Shkodra.