You are here

Instalimi i Drupal-it

altiX's picture

Laurent,
Si thashë edhe më herët...kur regjistrojë përdoruesin e parë(root);nuk mund të lajmrohem me fjalëkalimin që i jap.
Me atë fjalëkalimin që gjenerohet aty mund të futem por vetëm përkohësisht, pasi prapë nëse dëshirojë të hap diçka paraqitet permission denied.
Te settings kam:
$base_url = 'http://localhost/drupal/
Të theksoj se unë kam ndjekur procedurë tjetër (pasi siq kam theksuar përdor Xampp).
Me phpMyAdmin kam krijuar një databazë te cilën e kam quajtur drupal1 dhe pastaj prej ../drupal/database kam importuar
database.4.0.mysql
dhe së fundi:
http://localhost/drupal/
dhe .... figurat e mëposhtme apo siq theksova më lartë.
Nuk di ku po gabojë ose pse nuk po më lejon të drejtat e root-it në drupal.

BashkangjiturMadhësia
Image icon 4.jpg131.77 KB
Image icon 5.jpg74.33 KB
Image icon 6.jpg83.69 KB
laurenti's picture

Përshëndetje altiX,

1- M.q.s. sistemi ju ka lejuar të hyni në faqen e konfigurimit, do të thotë që nuk duhet të ketë probleme: direkt tek ajo faqe duhet të krijoni fjalëkalimin e ri (mos përdor atë të krijuar automatikisht nga sistemi).

2- Kontrollo që ekziston kartela files në root e Drupal dhe që është e shkruajtshme nga www-data: kliko tek admin->settings dhe, nëse të jep mesazhe gabimi, kryej korrigjimet e duhura.

altiX's picture

Përshëndetje Laurent,
Isha i preokupuar me atë të dhënën .sql! (Së paku këtë e rregullova)...
Sa i përketë Drupal-it.
...I bëjë edhe unë po kështu (si në rastin e parë)
2.Kartela files është krijuar por është e zbrazët.Edhe pse i bëjë ndryshimet e duhura nuk i mban mend ato!?
Nuk di ndoshta ti japë të gjithave një chmod 777?
http://img173.imageshack.us/img173/1627/8xp3.jpg

P.S Mos ka ndoshta ndonjë Gabim në këtë version të drupalit.Unë momentalisht kam versionin drupal-4.7.4

laurenti's picture

Jo, nuk u duhen dhënë të gjitha kartelave të drejtat 777.

Provo të zbrazësh dhe të ringarkosh edhe njëherë strukturën dhe të dhënat e databazës (kontrollo për siguri edhe versionin e serverit MySQL).
Më pas kontrollo modulët apache që ke ngarkuar (në menyrë të veçantë modulin rewrite): përkohësisht ndrysho emrin e .htaccess tek root i Drupal.

Jo, Drupal-4.7.4 punon si duhet: është në funksion tek AlbLinux.net dhe në lokale tek unë.

altiX's picture

Të gjitha këto ndryshime i kam bërë po pa rezultat.
Versioni i mysql është aktual 5.0.27.Për këtë arsye kam përdor database.4.1.mysql.
Php që përdori është php5.Me sa kuptoj te faqja oficiele e drupalit thotë duhet php4 (nuk kuptoje edhe aq mirë anglisht; gjuha e huaj që njohë më mirë është gjermanishtja).
Është shumë interesant.Para një kohe (nuk më kujtohet muaji), pata arritur ta instaloj në Lokal.
Versioni që përdor këtu është Ubuntu 6.06.Në Debian Sid kam provuar aty as që më funksionon serveri (Lampp).Jam ka presë që Etch të bëhet stabil dhe ta instalojë në një particion ku momentalisht e kam Ubuntu 7.04.
Shpresoj se Etch do të dalë sa më shpejtë dhe do ti kthehem prap Debianit, edhe pse edhe tashti e kam Sid po janë disa gjëra që më nevojiten e që nuk po funksionojnë si duhet (VMWare, Webmin e ca gjëra tjera...).Këtu në Ubuntu 6.06 më funksionojnë të gjitha prandaj momentalisht prej 3 shpërndarjeve të Linuxit që kam momentalisht në PC e përdor si Desktop. (Më fal se dola prej Teme!)

laurenti's picture

Në Sid funksionojnë të gjithë programet që të nevoiten....dhe nuk ka nevojë të instalosh Lamp, mjafton Apache + mySQL + PHP

http://alblinux.homelinux.org/~lor/PamjaEkranit.png

altiX's picture

E aktualizova Sid.Shpresoj te jete ne rregull me:

#Debian-Sid
deb http://ftp.de.debian.org/debian sid main contrib non-free
  deb-src http://ftp.de.debian.org/debian sid main contrib non-free

1.Gnome 2.14.3, apo ndoshta ne eksperimental ka ndonje version ma te ri?
2.Instalova apache2, php5 ; me intereson cka te instaloje per mysql?
Thashe ma heret gjate gjithe kohes perdor Lammp, per kete arsye mos u cudite me pyetjen nr.2.
Kam kete gabim: Nuk me lejon ta instaloj mysql-server

....
Errors were encountered while processing:
mysql-server-5.0
mysql-server
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
A package failed to install.  Trying to recover:
Setting up mysql-server-5.0 (5.0.30-1) ...
Stopping MySQL database server: mysqld.
Starting MySQL database server: mysqld . . . . . . . . . . . . . . failed!
invoke-rc.d: initscript mysql, action "start" failed.
dpkg: error processing mysql-server-5.0 (--configure):
subprocess post-installation script returned error exit status 1
dpkg: dependency problems prevent configuration of mysql-server:
mysql-server depends on mysql-server-5.0; however:
  Package mysql-server-5.0 is not configured yet.
dpkg: error processing mysql-server (--configure):
dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
mysql-server-5.0
mysql-server

Apache2 po ashtu nuk funksionon!?
e startova me
/etc/init.d/apache2 start
Pastaj ne shfletues : localhost
........
http://img352.imageshack.us/img352/1534/pamjaekranitoh5.png

laurenti's picture

Tani kalojmë në një temë tjetër :-)

Fillimisht ngarko sources.list sipas temës: http://alblinux.net/node/1179

Pastaj:

aptitude update
aptitude upgrade
aptitude dist-upgrade

Pastaj hidh një sy tek
http://alblinux.net/node/1058
dhe
http://alblinux.net/node/1060

Sigurisht, emrat e pakove për t'u instaluar ndyshojnë: p.sh. duhet instaluar php5 dhe jo php4, libmysqlclient15 e jo libmysqlclient12 ... etj...

altiX's picture

Pershendetje Laurent,
Sot e instalova ne nje particion Debian Etch.
Kam te njejtat gabime si ne Sid.
Nuk me lejon te instaloj mysql-server.Gabimi eshte si me larte; mos ta perseris.
Pas dhenjes se komandes:
/etc/init.d/apache2 start
kam

Forcing reload of web server (apache2)...apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName
apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName

Provoj ne shfletues:
http://127.0.1.1/apache2-default/index.html
Nuk me paraqite faqja Hyrese.
Edhe http://127.0.1.1/info.php nuk funksionon.
... Nuk e kam te qarte pse nuk starton as webmin (as ne Etch e as ne Sid); edhe pse ne Ubuntu me funksionon pa problem.
Cka mund te jete? Cilat prej paketave mungon?
Kerneli qe perdor per Etch dhe Sid eshte: 2.6.18-3-686

P.S Nuk po verej ndonje ndryshim ne mes Etch dhe Sid!A eshte e mundur kjo!? Gnome 2.14.3 pastaj kerneli e shume gjera tjera!

laurenti's picture

Sapo përfundova (për kuriozitet) një instalim të ri nga zero:

 • ISO e përdorur: http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/daily/arch-latest/i386/is...
 • Asnjë ndryshim në zgjedhjet automatike, përveç gjuhës shqipe dhe tasierës Ita (pra, për provë, thjesht u përgjigja PO dhe Vazhdo kërkesave të programit të instalimit)
 • Tek zgjedhja e pakove, zgjodha direkt server web, mail dhe MySQL (pra pa kryer asnjë lloj konfigurimi)

1/2 ore dhe sistemi ishte gati për përdorim.

 1. Provojmë apache:
  Përgjigja It works!
 2. Provoj PHP:
  Përgjigja -->
  http://alblinux.homelinux.org/~lor/testing_pics/testing-phpinfo.png
 3. Provojmë MySQL:
  Rruga më e thjeshtë:

  apt-get install phpmyadmin

  phpmyadmin instalon automatikisht pakot e tjera që i duhen.
  Provoj localhost/phpmyadmin dhe si përgjigje kam që mungon suporti mysql në php.
  M.q.s. Debian testing ka instaluar automatikisht php4 më mjafton një:

  apt-get install php4-mysql
  /etc/init.d/apache2 reload

  dhe menjëherë kam:
  http://alblinux.homelinux.org/~lor/testing_pics/testing-phpmyadmin.png

Pra pa prekur asnjë file konfigurimi, ambienti i punës është gati.

Tema vazhdon tek --> http://alblinux.net/node/1180

altiX's picture

E pabesueshme por e vertet!
Gabimi ishte te lo.Nje ndryshim ne /etc/network/interfaces
auto lo
dhe tash cdo gje eshte ne rregull!
http://img397.imageshack.us/img397/2193/pamjaekranithx0.png
http://img483.imageshack.us/img483/3493/pamjaekranit1wq0.png
Problem kam me mysql
mysql -uroot password
kam kete gabim:
ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: N O)
Ne Sid gjate instalimit te phpmyadmin pyeste per fjalekalimin; ketu ne etch JO.
Apo edhe grafike:
http://img84.imageshack.us/img84/5973/pamjaekranitds0.png

Faqet