You are here

problem me dial-up modem

epasho's picture

kam nje GTW V-92 Voice modem dhe nuk me njihet nga RH 8.0

si me e gjet i GTW driver qe pershtatet me RH dhe me instalu?Thanks

Administratori's picture

Përshëndetje epasho,

si gjithmonë problemet kryesore që ndesh kush instalon Linux janë të ashtuquajturit winmodem, që nuk janë gjë tjetër veç pseudomodem, skeda të thjeshta që kanë nevojë të pilotohen nga programe apo driver për të luajtur rolin e modem-ëve. Nuk po them që mjaftojnë 10-20$ për të blerë më të lirin e modem-ëve të jashtëm për të mos patur më probleme nën Linux.

Në rastin tënd, ai që nën windows rezulton si "GTW V.92 Voicemodem", po t´i hedhësh një sy nën Linux informacioneve mbi PCI (duke dhënë si root komandat si p.sh. "/sbin/lspci", "/sbin/lspci -nv", apo "cat /proc/pci") duhet të rezultojë si "Intel 82801CA/CAM AC´97" , që në 99% duhet të jetë një "SmartLink 56K Voice Modem". Pra, si përfundim, nuk të ngelet gjë tjetër veç të provosh drivers për SmartLink ( <a href="http://www.smlink.com/main/item.php?ln=en&item_id=84&main_id=32" target="_blank" target="_new">http://www.smlink.com/main/item.php?ln=en&item_id=84&main_id=32</a> ) ose akoma më në përgjithësi, ka shumë mundësi të funksionojnë edhe drivers e Linuxant ( <a href="http://www.linuxant.com/drivers/" target="_blank" target="_new">http://www.linuxant.com/drivers/</a> ).

Për instalimin e drivers lexo me kujdes files README dhe INSTALL të përmbajtur tek pakot që do të shkarkosh.

Provoje dhe na thuaj.

[ Ky Mesazh është Modifikuar nga: Administratori më 20-02-2004 00:31 ]

epasho's picture

pershendetje Admin,

pasi download driver nga linku yt, e kopjova ne /root <dir> dhe e clirova po ne te njejtin dosje, por kam nje problem se nuk e kuptoj Step3 (README file). Care ndryshimi duhet ti bej ne MAKEFILE? Eshte ndonje path? Une eksekutava kete komande:


[root@localhost slmdm-2.7.14]# make KERNEL_INCLUDES=/root/slmdm-2.7.14/Makefile
gcc -Wall -O3 -fomit-frame-pointer -D__KERNEL__ -DMODULE -DEXPORT_SYMTAB -I. -I/root/slmdm-2.7.14/Makefile -DMODVERSIONS --include /root/slmdm-2.7.14/Makefile/linux/modversions.h -o amrmo_init.o -c amrmo_init.c
/root/slmdm-2.7.14/Makefile: Not a directory
make: *** [amrmo_init.o] Error 1
[root@localhost slmdm-2.7.14]#

A po me orienton pak se jam ngatarru!?

Thanks

Administratori's picture

Përshëndetje epasho,

komanda që ke dhënë është e gabuar.

Thjesht duhet të kesh të instaluar edhe buruesin e kernel. Për të kontrolluar mjafton të shkosh tek /usr/src/ (

cd /usr/src

) dhe shiko çfarë ka aty brenda. Nëse është bosh do të thotë që ke nevojë të instalosh buruesin e kernel: Kontrollo versionin e kernel që je duke përdorur (

uname -r

) Në bazë të përgjigjes instalo buruesin e kernel (

rpm -i kernel-source_versioni_i_duhur.rpm

). Pastaj shko përsëri tek /usr/src dhe shiko përmbajtjen (

ls

)

Kaq duhet të mjaftojë që programi i instalimit të drivers të modemit të gjejë çfarë i nevoiten (path që kërkon është /usr/src/ ose /usr/src/linux)

Nëse ke akama probleme, jep përmbajtjen e directory /usr/src mbasi te kesh instaluar kernel-source dhe mesazhet e gabimit që merr.

P.s. kernel-source.rpm për versionin që je duke përdorur normalisht e gjen tek CD nga ku ke kryer instalimi e RH.

[ Ky Mesazh është Modifikuar nga: Administratori më 23-02-2004 14:32 ]

epasho's picture

pershendetje admin,

pasi sbatova comandat e tua, vazhdova me instalimin dhe pasi compiled the packet me jep nje error ne nje file (amrmo_init.c)
A mendon se kjo qe kam downloaded eshte nje pakete e korruptuar apo prap eshte ndonje gje qe nuk e kuptoj. buruesin e kernel ishte i instaluar por megjithate po ngjis nje file me rezultatet e komandave, and the one that needs to me edited.

Me fal se jam i ri me RH dhe me thene te drejtem duk kam instal ndonjehere drivers. Jam mesuar me wiNdoWs. (plug and play)

Faleminderit.

Administratori's picture

Përshëndetje epasho,

sikurse mund të shikosh, përgjigjen e ke para syve :-)

Emri i buruesit të kernel (ku ndodhen

include

e kërkuar nga

make

) është linux-2.4.18-14

Po të hapësh file Makefile (që ke dërguar), mund të shohësh:

Quote:

# Path to your kernel´s includes
ifndef KERNEL_INCLUDES
KERNEL_INCLUDES:= /usr/src/linux/include
endif

Pra duhet të zëvendësosh thjesht "/usr/src/

linux

/include" me "/usr/src/

linux-2.4.18-14

/include"

e pastaj të japësh komandën

make

Sidoqoftë, le të përsërisim shpejt e shpejt çfarë duhet të bësh:

1- Shkarko arkivin me emër

slmdm-2.7.14.tar.gz

në një pozicion çfarëdo, (p.sh. në ´home´ të përdoruesit me të cilin përdor RedHat

2- Nxirr files nga arkivi, si përdorues i thjeshtë:

tar -xvfz slmdm-2.7.14.tar.gz

3- Futu në kartelën e krijuar nga hapja e arkivit:

cd slmdm-2.7.14

4- Me një editor çfarëdo teksti, kryej ndryshimin tek file Makefile sikurse pamë më sipër

5- Jepi komandën

make

për të kompiluar drivers (kontrollo që të mos ketë mesazhe gabimi gjatë kompilimit, përndryshe dërgo mesazhet e gabimit të ndeshur në forum)

6- Kthehu në root:

su

e jepi password e root

7- Instalo drivers e sapo kompiluar:

make install-amr

Do të krijohen modulët e nevojshëm të kernel, dispozitivët dhe lidhjet e duhura që modemi yt të funksionojë.

8- Gjithmonë si root konfiguro shtetin në të cilin ndodhesh, duke hapur file

/etc/modules.conf

dhe duke shtuar rreshtin (p.sh.):

options slmdm country=IT

duke zëvendësuar "IT" me kodin e shtetit ku ndodheni

9- Si root, ngarko modulin e ri:

modprobe slamrmo

10- Hap programin tënd të preferuar për të konfiguruar lidhjen me internet (mund të përdorësh kppp që është krejtësisht i ngjashëm me atë që përdor në window$), dhe konfiguro lidhjen duke patur parasysh që dizpozitivi juaj i modem quhet

/dev/modem

Kaq ishte e gjitha.

[ Ky Mesazh është Modifikuar nga: Administratori më 24-02-2004 10:34 ]

epasho's picture

Pershendetje perseri,

Mo ma merr shpirtin ky modem. I berra te gjitha dhe kur i jap

/etc/modules.conf

nuk me lejon me ekzekutu dhe i ndrrova me

chmod 764 modules.conf

rwx-rw-r-- nga rw-r--r-- qe ishin kur krijohet si file i ri. dhe kur e hap me jep rezultatin:

[root@localhost slmdm-2.7.14]# /etc/modules.conf
/etc/modules.conf: line 1: alias: parport_lowlevel: not found
/etc/modules.conf: line 1: alias: parport_pc: not found
/etc/modules.conf: line 2: alias: eth0: not found
/etc/modules.conf: line 2: alias: eepro100: not found
/etc/modules.conf: line 3: alias: sound-slot-0: not found
/etc/modules.conf: line 3: alias: i810_audio: not found
/etc/modules.conf: line 6: alias: sound-slot-1: not found
/etc/modules.conf: line 6: alias: emu10k1: not found
/etc/modules.conf: line 9: alias: usb-controller: not found
/etc/modules.conf: line 9: alias: usb-uhci: not found
/etc/modules.conf: line 10: alias: ieee1394-controller: not found
/etc/modules.conf: line 10: alias: ohci1394: not found
/etc/modules.conf: line 11: alias: char-major-212: not found
/etc/modules.conf: line 11: alias: slmodem: not found
/etc/modules.conf: line 12: alias: slmodem: not found
/etc/modules.conf: line 12: alias: slamrmo: not found

gjithsesi vazhdova me komandat e trjera dhe marr:

[root@localhost slmdm-2.7.14]# options slmdm country=MI
bash: options: command not found
[root@localhost slmdm-2.7.14]# modprobe slamrmo
Warning: loading /lib/modules/2.4.18-14/misc/slmdm.o will taint the kernel: non-GPL license - Smart Link Ltd.
See http://www.tux.org/lkml/#export-tainted for information about tainted modules
Module slmdm loaded, with warnings
Warning: loading /lib/modules/2.4.18-14/misc/slamrmo.o will taint the kernel: non-GPL license - Smart Link Ltd.
/lib/modules/2.4.18-14/misc/slamrmo.o: init_module: No such device
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
You may find more information in syslog or the output from dmesg
/lib/modules/2.4.18-14/misc/slamrmo.o: insmod /lib/modules/2.4.18-14/misc/slamrmo.o failed
/lib/modules/2.4.18-14/misc/slamrmo.o: insmod slamrmo failed
[root@localhost slmdm-2.7.14]#

ndihme!!!
:-(

helios's picture

Quote:

....
Mo ma merr shpirtin ky modem. I berra te gjitha dhe kur i jap

/etc/modules.conf

nuk me lejon me ekzekutu dhe i ndrrova me

chmod 764 modules.conf

rwx-rw-r-- nga rw-r--r-- qe ishin kur krijohet si file i ri. dhe kur e hap me jep rezultatin:
.....

gjithsesi vazhdova me komandat e trjera dhe marr:

[root@localhost slmdm-2.7.14]# options slmdm country=MI
bash: options: command not found
......
......


Normale qe mund te keqkuptohesh kur je mesuar vetem me dritare dhe klikime :-)
epasho mos u dekurajo, jo çdo gabim duhet te te mposhte durimin!
Nejse, e rendesishme eshte leximi i kujdesshem dhe ri-perseritja edhe atehere kur je i sigurte qe e ke kuptuar. Je vetem 2 hapa larg botes se internetit nga sistemi yt operativ i ri. ;-)

Administratori's picture

Përshëndetje epasho,

shpresoj të keni zgjidhur problemet me modemin tuaj.

´helios´ ju ka vënë në dukje kalimet ku keni gabuar gjatë konfigurimit dhe këshilla që ju ka dhënë është e drejtë: futu në buruesin e drivers të modemit, jep komandën "

make clean

dhe ripërsërit kalimet, kësaj rradhe duke lexuar më me kujdes ato që kam shkruar :-)