You are here

Do të jetë HP superkompjuteri Linux më i shpejtë

AlbLinux's picture

Do të jetë HP superkompjuteri Linux më i shpejtë
HP ka për të filluar së shpejti zhvillimin e një superkompjuteri Linux për Dipartimentin amerikan për Energjinë, një 'bishe' prej më shumë se 8mijë miliard llogaritje në sekondë. Një bishë gati të sfidojë më të shpejtit e rruzullit...

Do të jetë HP superkompjuteri Linux më i shpejtë
18/04/02 - Lajme - (USA) - HP do të shpjerë Linux atje ku, askush deri sot, e ka çuar ndonjëherë: në top-ten e kompjuter-ve më të fuqishëm në botë. Kjo do të kushtojë rreth 24,5 milion dollarë dhe do të jetë Dipartimenti amerikan për Energjinë (DoE) që do t'i paguajë.
Ky organ i ka komisonuar HP-së konstruktimin e një superkompjuter-i Linux në gjendje të kryejë 8.300 miliard llogaritje në sekondë (8,3 teraflops), një fuqi që jo vetëm e bën sistemin Linux më të shpejtin në botë, por edhe e pozicionon midis dhjetë pozicioneve të para të klasifikimit gjeneral të superkompjuter-ve.
Për Hewlett-Packard natyrisht është një kontratë me tepër interes por është gjithashtu me tepër interes për universin Linux që nga këto lloj iniciativash merr frymëzim të ri.
Sepse demostrojnë kapacitetin e Pinguinit në përshtatjen ndaj ambienteve aplikues krejtësisht të ndryshëm midis tyre duke garantuar gjithmonë maksimumin e prestacioneve.
"Bisha" HP do të përdoret në sektorë të ndryshëm, midis të cilëve studimi i problemeve kimike lidhur me shkencat natyrale, projektimi i materialeve, analizimi i përbërsve kimikë në atmosferë, dhe kërkime të tjera në fushën e gjeokimisë, biokimisë, radioaktivitetit dhe sistemet biollogjikë.
Superkompjuter-i do të formohet nga 1.400 procesorë McKinley dhe Madison, emri në kod i gjeneratës së ardhshme të CPU IA-64 të Intel, nga 1,8 terabyte memorje dhe nga 170 terabyte me hapsirë disk.
"Truri", që duhet të hyjë në funksion në fillim të 2003, do të instalohet tek Molecular Sciences Computing Facility të DoE dhe do t'i zërë vendin një sistemi IBM të projektuar në vitin 1997.
Në ambient nuk ka munguar habia dhe surpriza për faktin që, për herë të parë, nuk është IBM mbrapa një projekti të kësaj madhësie dhe që ka të bëjë me Linux, aq më tepër që deri më sot HP asnjëherë nuk është mbështetur me kaq vendosmëri tek OS free. Por surpriza i lë vendin interesit dhe shpresës së dikujt që HP të fillojë të shtyhet më tej se vetëm supercomputing në bulevardin e open source. [P.I.]

Forume: 
Lajme & Lajmërime: