You are here

Wiki

dasho's picture

A e ka mundesine portali qe te shtoje nje Wiki? Besoj se nje wiki eshte menyra me e mire per te organizuar dhe sistemuar dokumentacionin, udhezuesit, etj. E them kete sepse neper forume kam pare mesazhe te gjata qe mund te ishin udhezuesa te mirefillte. Fatkeqesisht keto jane te "groposura" ne diskutime pa lidhje dhe titulli i diskutimit shpesh nuk ka te beje fare me udhezuesin, keshtu qe nuk mund te gjendet dhe aq kollaj. Mund te sjell si shembull udhezuesin per instalimin e debian-it, te cilin po e studjoj tani:

Knoppix ne hd(bis)


Po te me duhej nje udhezues i tille, nuk do ta kisha kollaj qe ta gjeja midis mesazheve te shumta te forumit. Kurse po te kishte qene ne nje wiki, e organizuar sipas ceshtjeve, do kishte qene shume me kollaj.Nuk e di ne cfare formati i ruan te dhenat forumi dhe sa kollaj eshte qe ti transferosh ne ndonje format tjeter.Them se duhet menduar edhe per nje wiki (kur te kemi kohe).

laurenti's picture

Ok, jam duke testuar

PhpWiki

në instalimin lokal e, pasi të përfundoj përkthimin e plotë (rreth 1030 fraza) do t´ja shoqëroj AlbLinux-it.

Nëse dikush njeh ndonjë software më të përshtatshëm se phpWiki, të më thotë, para se të kem përfunduar përkthimin e plotë.

dasho's picture

Mendoj se nuk eshte e domosdoshme qe te jete i perkthyer, mjafton qe dokumentet ne te, te jene shqip. Perkethimi mund te behet edhe me vone me nge.
Nuk jam kunder PhpWiki-t; ne fakt, te gjitha viket jane pak a shume njelloj. Une mund te sugjeroja edhe DocBookWiki qe i ruan dokumentat ne XML (dhe per kete ndoshta mund te jete pak ndryshe nga te tjeret), por kam frike se mund te kete probleme ne instalim. Nqs s´ka problem, mund ta bej edhe une instalimin dhe administrimin e tij, ose ne serverin tend, ose ne serverin tim.

laurenti's picture

Interesante phpwebApp :-)
Sapo e shkarkova dhe po i hedh një sy shpejt e shpejt.

Ja problemet që po ndesh tani:

Nga

INSTALL

:

1-

Quote:

* Install the phpWebApp framework:
- Download it from http://sourceforge.net/projects/phpwebapp/
- Untar it in the DocumentRoot (usually /var/www/html/).

--> OK.
2-

Quote:

* Check that WEBAPP_PATH in ´config/const.Paths.php´ is OK.

--> OK.
3-

Quote:

* Make sure that the packages libxslt, docbook-dtds, xml-common
and sgml-common are installed:

Gjendja:

Quote:

ii libmodxslt0 2004101700-2 modxslt libraries to parse XML using XSLT st
ii libxml-libxslt 1.57-1 Perl module for using the GNOME libxslt libr
ii libxslt1 1.1.8-5 XSLT processing library - runtime library
ii libxslt1-dev 1.1.8-5 XSLT processing library - development kit
ii libxslt1.1 1.1.8-5 XSLT processing library - runtime library
ii modxslt-tools 2004101700-2 modxslt command line tools
ii php4-xslt 4.3.9-1 XSLT module for php4
ii xsltproc 1.1.8-5 XSLT command line processor

ii docbook 4.3-1 standard SGML representation system for tech
ii docbook-doc 30d10-8 Documentation for the DocBook DTD.
ii docbook-dsssl 1.79-1 modular DocBook DSSSL stylesheets, for print
ii docbook-html-f 1.1.0-3 Extension to DocBook XML for generating html
ii docbook-mathml 1.0.0-2 Extension to DocBook XML for using MathML ma
ii docbook-simple 1.0.0-6.1 Simplified DocBook XML Doctype and css style
ii docbook-slides 3.3.1.0-1.1 XML Slides DTD and XSL Stylesheets
ii docbook-slides 3.3.1-1 Demo presentation slides for the docbook-sli
ii docbook-to-man 2.0.0-14 Converter from DocBook SGML into roff man ma
ii docbook-utils 0.6.14-1 Convert Docbook files to other formats (HTML
ii docbook-xml 4.3-1 standard XML documentation system, for softw
ii docbook-xsl 1.66.1-1 stylesheets for processing DocBook XML files

ii docbook-xml 4.3-1 standard XML documentation system, for softw
ii jaxml 3.01-0.1 Python module for generating XML documents
ii libxml-grove-p 0.46alpha-11 Perl module for accessing parsed *ML instanc
ii libxml-libxml- 0.13-5 Perl module for common routines & constants
ii libxml-libxml- 1.58-0.2 Perl module for using the GNOME libxml2 libr
ii libxml-libxslt 1.57-1 Perl module for using the GNOME libxslt libr
ii libxml-namespa 1.08-3 Perl module for supporting simple generic na
ii libxml-parser- 2.34-4 Perl module for parsing XML files
ii libxml-perl 0.08-1 Perl modules for working with XML
ii libxml-sablot- 1.0-1 encapsulation of the Sablotron XSL processor
ii libxml-sax-per 0.12-5 Perl module for using and building Perl SAX2
ii libxml1 1.8.17-10 GNOME XML library
ii libxml2 2.6.11-5 GNOME XML library
ii libxml2-dev 2.6.11-5 Development files for the GNOME XML library
ii libxml2-python 2.6.11-5 Python 2.3 bindings for the GNOME XML librar
ii libxml2-utils 2.6.11-5 XML utilities
ii libxmlrpc-c3 0.9.10-4 A lightweight RPC library based on XML and H
ii python-xml 0.8.3-5 XML tools for Python [dummy package]
ii python2.3-xml 0.8.3-5 XML tools for Python (2.3.x)
ii python2.3-xmld 0.6.4-5 Tree 2 tree correction between xml documents
ii xml-core 0.09 XML infrastructure and XML catalog file supp
ii xml2 0.3-1 Convert between XML, HTML, CSV and a line-or
ii xmldiff-sgml 0.6.4-5 xmldiff´s DTDS and catalogs.
ii xmltex 1.9-8 TeX package for processing XML files
ii xmlto 0.0.18-5 XML-to-any converter

ii debiandoc-sgml 1.1.84 DebianDoc SGML DTD and formatting tools
ii libsgmls-perl 1.03ii-31 Perl modules for processing SGML parser outp
ii perlsgml 19970918-12.2 tools to build and analyze SGML or XML docum
ii sgml-base 1.26 SGML infrastructure and SGML catalog file su
ii sgml-data 2.0.2 common SGML and XML data
ii sgmlspl 1.03ii-31 SGMLS-based example Perl script for processi
ii sgmltools-lite 3.0.3.0.cvs.20 convert DocBook SGML source into HTML using
ii xmldiff-sgml 0.6.4-5 xmldiff´s DTDS and catalogs.


(Pra nuk besoj që mungon ndonjë gjë)

3-

Quote:

* Make the content, go to the folder ´content/´ and run the
script ´./make-content.sh´. Copy your documents (DocBook XML files)
in ´content/´ or in ´content/initial_xml/´ and then explode them
using the script ´explode.sh´. Optionally, make the other formats
by running ´./make-formats.sh´. Optionally, you can also import the
files in ´content/xml/´ in CVS, and then use explode.sh and implode.sh
to keep the revisions or to revert back something. ´content/README´
has some more details about this.

E ku është

content

? Unë kam vetëm:

Quote:

drwxr-xr-x 9 lor lor 4096 2004-11-26 10:08 .
drwxr-xr-x 5 lor lor 4096 2004-11-26 09:13 ..
drwxr-xr-x 6 lor lor 4096 2004-07-23 17:37 app1
drwxr-xr-x 6 lor lor 4096 2004-07-23 17:37 app2
drwxr-xr-x 6 lor lor 4096 2004-07-23 17:37 app3
drwxr-xr-x 9 lor lor 4096 2004-07-23 17:39 documentation
drwxr-xr-x 6 lor lor 4096 2004-07-23 17:38 empty-sample
-rw-r--r-- 1 lor lor 45 2004-11-26 09:24 index.php
drwxr-xr-x 7 lor lor 4096 2004-07-23 17:39 top10
drwxr-xr-x 13 lor lor 4096 2004-07-23 17:39 web_app

Pra këtu ndesh bllokun e parë. I njëjti problem në lidhje me

search/

: Ku ndodhet?

E duke vazhduar kështu, në fund ndesh me

Quote:

* Modify the constant WWW_DATA_OWNER and WWW_DATA_GROUP in
´config/const.Options.php´

Ku gjenden tek const.Option.php? Duhet rifreskuar INSTALL apo kam shkarkuar ndonjë version të gabuar? (phpwebapp-1.1 + CVS)
Si rezultat, nuk më hapet asnjë nga lidhjet tek "mainMenu" -->

këtu

.

laurenti's picture

Sa më sipër ishte vetëm për të provuar PhpWebApp.
Në lidhje me Wiki, mund të përdorim edhe një instalim tek server-i yt, e pastaj të krijojmë një lidhje nga AlbLinux ose një subdomain.

dasho's picture

Quote:

E ku është

content

? I njëjti problem në lidhje me

search/

: Ku ndodhet?


Merre njehere me qetesi, kur te kesh kohe, se per 2 minuta vetem programet e windows-it instalohen. INSTALL-in e kujt po lexon, te DocBookWiki-t apo te phpWebApp-it? Dhe mos prit qe c´do gje te jete perfekte, besoj se je dakort me kete, si veteran linux-i qe je.

Quote:

Si rezultat, nuk më hapet asnjë nga lidhjet tek "mainMenu" -->

Ka shume mundesi qe kjo ka te beje me versionin e PHP-se ne server, qe mund te jete pak i vjeter. Manualisht kjo mund te rregullohet duke hapur webapp.php dhe duke u kujdesur qe APP_PATH dhe APP_URL te kene vlerat e duhura.

laurenti's picture

Jo, nuk ka të bëjë PHP (PHP Version => 4.3.9-1): e kisha fajin unë :-)

Tani të paktën hapet:

DocBook

Do të gjej patjetër pak kohë për t´a "vëzhguar" më thellë.