You are here

/dev/dvd ON MANDRAKE 9.2

COReE's picture

Miredita te gjitheve! Uhhh beka ftohte nga keto ane!!!Doja te pyes: dikush nga ju mund te me thote si dreqin i behet me MPLAYER per te lexuar DVD. As filet .IFO s´arrin te lexoje.

Sinqerisht mua me duket pak efikas. Shpresoj te gabohem, jo per gje por mbahet si prog. me te mira per kete pune!

ThAnK´s

Administratori's picture

Përshëndetje COReE,

ku bën ftohtë???? :-)

MPlayer është një nga programet më të mirë në qarkullim :-)

Përsa i përket leximit të DVD, tek preferimet, në default, mplayer përdor /dev/dvd, që askush nuk të ndalon t´a ndryshosh sipas dëshirës apo nevojes tënde. Por, nëse nuk e ke, mund edhe të krijosh një /dev/dvd si lidhje simbolike me device tënde cdrom (dvd-rom):
Si root shkruaj:

# cd /dev

# ls -l | grep cdrom

Unë e kam të lidhur me scd0 (cdrom -> scd0) Për të krijuar një lidhje edhe për DVD, mjafton të shkruaj:

# ln -s /dev/scd0 /dev/dvd

Kështu duhet të veprosh edhe ti (duke zevendësuar scd0 sipas rastit tënd konkret). Në këtë menyrë MPlayer gjen në automatikisht edhe dispozitivin DVD.

Për të shikuar DVD mund të të këshilloj edhe XINE, si dhe VLC (wxvlc).
Sigurisht, gjithmonë pasi të kesh krijuar device /dev/dvd .

COReE's picture

Ciao, GOKU!!!
Hem, komanda e pare ka kete output:
lr-xr-xr-x 1 root root 13 dic 4 17:55 cdrom -> cdroms/cdrom0
lr-xr-xr-x 1 root root 13 dic 4 17:55 cdrom0 -> cdroms/cdrom0
lr-xr-xr-x 1 root root 13 dic 4 17:55 cdrom1 -> cdroms/cdrom1
lr-xr-xr-x 1 root root 13 dic 4 17:55 cdrom2 -> cdroms/cdrom2
lr-xr-xr-x 1 root root 13 dic 4 17:55 cdrom3 -> cdroms/cdrom3
lr-xr-xr-x 1 root root 13 dic 4 17:55 cdrom4 -> cdroms/cdrom4
lr-xr-xr-x 1 root root 13 dic 4 17:55 cdrom5 -> cdroms/cdrom5
lr-xr-xr-x 1 root root 13 dic 4 17:55 cdrom6 -> cdroms/cdrom6
drwxr-xr-x 1 root root 0 gen 1 1970 cdroms/

dhe direkt pas komandes 2: $ln -s /dev/scd0 /dev/dvd me jep:
ln: `/dev/dvd´: Il file esiste

Dhe eshte e vertete /dev/dvd per dEfaulT egsistonte.
Sa per output-in e pare, eshte vete instalimi i Mandrake 9.2 tek laptopi im pak i cuditshem, praktikisht (s´me kishte ndodhur me asnje shperndarje linux me pare!), njeh 6 CdRom Drives, natyrisht me rezultojne equivalente dhe te montuar ne /mnt/cdrom. Ne realitet behet llaf per nje COMBO Drive (masterizator dhe lexues DVD).
Sido qofte tek, MPLAYER ->Preferenze->Misc, ne fund kam:
DVD device: /dev/dvd
CdRom device: /dev/cdrom
Dhe perseri nuk arrin ta njohe DVD-ne.
Hidhi nje sy /home/[user]/.mplayer/config ==== me resulton me nje string comenti fillestar dhe pastaj
bosh. Te duket normale?

/*** Sa per batuten me pare, e kisha llafin per gjithe "pinguinet" e ketij siti***\

:-P

COReE

Administratori's picture

Provo të gjesh se me çfarë i ka lidhur cdrom0... mandrake. Gjej dhe lidhjen e /dev/dvd (ls -l | grep dvd)

Provo të nisësh mplayer nga një terminal (me dvd në lexues) duke i dhënë komandën:

& mplayer dvd://1 -dvd-device /dev/dvd

" 1" është "track", pra mund të jetë 1,2 ... e kështu me rradhë.

File i konfigurimit në $HOME është normal që është bosh, deri sa të fillosh të shtosh konfigurimet e personalizuara.

COReE's picture

Playing DVD title 1
libdvdread: Encrypted DVD support unavailable.
Reading disc structure, please wait...
*** Zero check failed in ifo_read.c:1385
for c_adt->zero_1 = 0x9e40

*** libdvdread: CHECK_VALUE failed in ifo_read.c:1389 ***
*** for info_length % sizeof(cell_adr_t) == 0 ***

*** libdvdread: CHECK_VALUE failed in ifo_read.c:1522 ***
*** for info_length % sizeof(uint32_t) == 0 ***

There are 5 titles on this DVD.
There are 54 chapters in this DVD title.
There are 1 angles in this DVD title.
DVD successfully opened.
Cache fill: 19,82% (1662976 bytes) MPEG-PS file format detected.
demux: File doesn´t contain the selected audio or video stream.
MPEG: FATAL: EOF while searching for sequence header.
Video: Cannot read properties.
==========================================================================
Opening audio decoder: [liba52] AC3 decoding with liba52
Using SSE optimized IMDCT transform
AC3: 5.1 (3f+2r+lfe) 48000 Hz 448,0 kbit/s
Using MMX optimized resampler
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, 16 bit (0x10), ratio: 56000->192000 (448,0 kbit)
Selected audio codec: [a52] afm:liba52 (AC3-liba52)
==========================================================================
Checking audio filter chain for 48000Hz/2ch/16bit -> 48000Hz/2ch/16bit...
AF_pre: af format: 2 bps, 2 ch, 48000 hz, little endian signed int
AF_pre: 48000Hz 2ch Signed 16-bit (Little-Endian)
AO: [oss] 48000Hz 2ch Signed 16-bit (Little-Endian) (2 bps)
Building audio filter chain for 48000Hz/2ch/16bit -> 48000Hz/2ch/16bit...
Video: no video
Starting playback...
a52: CRC check failed!(nja 20 here)

dhe ne fund Exiting...(EOF).

Nuk ndodh asgje me pas.
Sa per $ ls -l|grep dvd ma le perseri komanden mua s´me thote asgje

Administratori's picture

Hm...problemi i parë që të prezantohet është mungesa e libdvdcss ose jokompatibiliteti me versionin e instaluar në sistem. Prandaj, para se të vazhdosh, disinstalo mplayer, dhe instaloje nga buruesit. Do të bashkangjis një file që, online, kontrollon sistemin në përdorim, shkarkon buruesin dhe gjithë çfarë nevoitet e pastaj e kompilon.

COReE's picture

Dhe pastaj filet e DVD-se i shoh ne /mnt/cdrom.
Gjithe "soziet" e CdRom-it Mandrake mi lidh me dispositivet scd(0, 1, 2, 3, 4, 5, 6) ne piken e montimit
/mnt/cdrom2 qe realisht nuk egsiston.

Administratori's picture

Opsss, ja file i bashkangjitur:
Zbatoje si root: # sh kompilo_mplayer.sh

File është kontribut i linuxdesktop.it

COReE's picture

Hem, duhet ta pranoj me te vertete shume elegant file qe me dergove dhe me sa duket edhe Mplayer.
ThanK´s Moderator.
Se shpejti ne forum.

COReE :-)